• 22.04.2024

Великобритания започва масово ваксиниране срещу Covid-19

 Великобритания започва масово ваксиниране срещу Covid-19

Снимка: BGReporter.info

От днес във Великобритания стартира програмата за масово ваксиниране на населението срещу Covid-19. Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на „Пфейзер“ и „Бионтек“ да бъде складирана при минус 70 градуса.

В навечерието на първото инжектиране на дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“.

Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок написа в социалната мрежа Туитър, че дози от ваксината са разпратени във всички части на Обединеното кралство.

Властите публикуваха и пълен списък от девет приоритетни категории, като на първо място са възрастните обитателите на домовете за социални грижи и техния обслужващ персонал.

В Англия 50 болници са избрани за първите ваксинации.

В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия първите инжекции също ще бъдат поставени в болници, заради изискването на съхраняване на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Първите 800 000 дози от общо 40 милиона поръчани пристигнаха от Белгия, което означава, че 400 000 британци могат да бъдат ваксинирани.

Свързани публикации

None found