• 26.05.2024

Великобритания е призовала за спешна помощ заради недостига на храна

 Великобритания е призовала за спешна помощ заради недостига на храна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че британският премиер Борис Джонсън го е помолил да сключат „спешно“ споразумение за доставка на храна, която е в недостиг във Великобритания, съобщава “Ройтерс”.

“Той искаше да сключи с нас извънредно споразумение за внос на храна, която е в недостиг в Англия “, каза Болсонаро в седмичното си предаване за поддръжници.

Според Болсонаро той е предал това искане на своя министър на земеделието Тереза Кристина.

Поради нарастването на цените на природния газ през последните седмици някои заводи за торове във Великобритания бяха затворени, което доведе до недостиг на CO2, използван за добавяне на газ към бира и газирани напитки и за зашеметяване на домашни птици и прасета преди клането.

Правителството на Великобритания, в опит да предотврати недостига на месо и птици, увеличи спешната държавна подкрепа и предупреди своите производители на храни да се подготвят за 400% увеличение на цените на въглеродния диоксид.

Джонсън също е помолил да се помогне за увеличаване на бразилския внос на уиски от Великобритания, каза Болсонаро, но отбеляза, че това е работа на частния бизнес, а не на неговото правителство.

Свързани публикации

None found