• 20.01.2022

Ваксината на Biontech вероятно само частично предпазва от Omikron

 Ваксината на Biontech  вероятно само частично предпазва от Omikron

Снимка: Pixabay

Новият южноафрикански вариант на COVID-19 се разпространява бързо. В момента се проучва и изследва ефективността на ваксината Biontech срещу Omikron, пише BerlinerZeitung.

Кейптаун/Берлин – Ново проучване на института за здравни изследвания в Африка изследва ефективността на ваксината Biontech/Pfizer. Изследователите стигат до извода, че това очевидно само частично предпазва от Омикрон. Южноафриканският вирусолог Алекс Сигал обяснява, че неутрализирането на Omikron е „намаляло много рязко“ в сравнение с предишния си щам. Sigal стига до тази оценка въз основа на предварителни резултати, които все още не са преразгледани от колегите. За това първо, съобщи Дер Шпигел.

Като част от проучването е изследвана кръвта на дванадесет души, които очевидно са ваксинирани с ваксината от Biontech. Шест от тях досега не са заразени със Sars-CoV-2, което също потвърди количеството на антителата им, пише в проучването. Другите шест души се казва, че са се заразили по време на първата вълна корона. В първата, досега незаразена група, е регистрирано 41-кратно намаляване на антителата срещу Omikron. Втората група (възстановена и ваксинирана), от друга страна, показа сравнително високо ниво на неутрализирани антитела.

Изпълнителният директор на Biontech Угур Сахин приема, според Шпигел, че допълнителни резултати относно ефективността на ваксината срещу Omikron могат да бъдат на разположение в сряда или четвъртък. Защитата, предлагана от ваксините от Moderna, Johnson & Johnson и други производители срещу Omikron, все още не е записана в съдържателни проучвания.

Вирусолог Фауци на Омикрон: „Почти сигурно“ не е по-лошо от Делта

Американският вирусолог Антъни Фауци заяви във вторник, че южноафриканският вариант Omikron е „ясно силно трансмисивен“ и вероятно по-заразен от варианта Делта. Въпреки това, в случай на инфекция с Омикрон, има някои индикации за по-малко сериозен курс. „Почти сигурно е“, че Омикрон „не е по-лош от Делта“, каза Фауци. Въпреки това, напълно надеждни резултати могат да се очакват само след няколко седмици.

Майкъл Райън, ирландски лекар и експерт в Световната здравна организация (СЗО), счита за „много малко вероятно“ новият вариант на Омикрон на коронавируса да може напълно да подкопае защитата на ваксините. Оценката на Райън се отнася до ваксините като цяло, а не конкретно за Biontech/Pfizer.

Имаме високоефективни ваксини, които досега са доказали, че са ефективни срещу всички варианти по отношение на сериозно заболяване и хоспитализация.

каза експертът пред новинарската агенция НАФП във вторник

„Няма причина да вярваме, че това не би могло да е така с Омикрон“, обясни още Майкъл Райън.

Свързани публикации

None found