• 17.09.2021

Бразилия започва да слага подсилващи дози от ваксината срещу ковид, макар че много хора още чакат за втора доза

 Бразилия започва да слага подсилващи дози от ваксината срещу ковид, макар че много хора още чакат за втора доза

Снимка: xinhuanet.com


Някои бразилски градове предлагат подсилващи дози от антиковидната ваксина, въпреки че повечето хора още чакат за втората си доза, предаде Асошиейтед прес.

Този подход показва, че силно заразният делта вариант буди все по-голямо безпокойство, отбелязва агенцията.


Рио де Жанейро, където сега има най-много случаи на заразени с новия вариант и където е най-висок процентът на най-възрастното население, започна в сряда да слага бустерни дози.

Североизточните градове Салвадор и Сао Луис направиха същото в понеделник, а Сао Паоло, най-големият град в Бразилия, ще последва примера им на 6 септември. В следващите дни бустерни дози ще се предлагат и в останалата част на страната, предаде БТА.


Франция, Израел, Китай и Чили са сред страните, които слагат подсилващи дози от ваксините на някои от по-възрастните си граждани, но в тези страни напълно ваксинираните са повече, отколкото са в Бразилия, където те са около 30 на сто.


Девет от десет бразилци или вече са ваксинирани, или планират да го направят, сочат данни на социологическата агенция Датафоля. Повечето обаче са само с първа доза.


За последните два месеца броят на новозаразените и смъртните случаи от ковид в Бразилия намаляват. За седемте дни преди 2 септември са починали 651 души, много по-малко от пика по този показател от април, когато за седем дни умираха над 3000 души. Някои по-възрастни бразилци казаха, че се притесняват дали китайската ваксина Синовак е ефикасна срещу варианта Делта и това накара властите да предложат бустерни дози. Но имайки предвид бързото разпространение на по-заразния вариант, експерти съветват правителството да забави поставянето на трета доза, а да се концентрира върху осигуряването на втората доза.

Свързани публикации