• 24.04.2024

Близо един милион души страдат от глад в редица страни по света, предупредиха агенции на ООН

 Близо един милион души страдат от глад в редица страни по света, предупредиха агенции на ООН

Почти един милион души в Афганистан, Етиопия, Южен Судан, Сомалия и Йемен гладуват или ще се сблъскат с глад тази година при липсата на помощ, след като глобалната хранителна криза се влошава, заявиха днес агенции на ООН, предаде Ройтерс.

Локалните конфликти и извънредните метеорологични условия продължават да са главните фактори, водещи до значителен глад. Положението тази година се влошава от икономическата нестабилност, свързана с последиците от пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна, пише БТА.

„Тежката суша в Африканския рог тласка хората към ръба на глада. Значителната хранителна несигурност бързо се увеличава и се разпространява по света. Без сериозно засилване на хуманитарния отговор ситуацията вероятно ще се влоши в идните месеци“, заяви Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Според нейния тримесечен доклад за „горещите точки на глада“, съставен съвместно със Световната програма на ООН по прехраната, високите цени на храните, горивата и изкуствените торове са принудили напредналите икономики да затегнат паричната политика. Това е увеличило разходите за кредитите на страните с ниски доходи, затруднявайки техния износ и принуждавайки ги да въвеждат мерки за икономии.

„Очаква се засилване на тези тенденции в идните месеци, още по-голямо увеличаване на бедността и значителната хранителна несигурност, както и на рисковете от граждански размирици, предизвикани от нарастващите социално-икономически недоволства“, се казва в доклада.

Свързани публикации

None found