• 04.03.2024

(ВИДЕО) Бебе горила от застрашен вид се роди в зоопарка в Ню Орлиънс

 (ВИДЕО) Бебе горила от застрашен вид се роди в зоопарка в Ню Орлиънс

Снимка: Audubon Zoo press kit

Бебе горила се роди в зоопарка Одабън в Ню Орлиънс, съобщи Асошиейтед прес.

Полът на новороденото от критично застрашения вид обикновена горила все още не е известен. Персоналът на зоопарка забелязал бебето в петък сутринта. Родители са горилата Тумани, която е на 13 г. и самецът Окпара.

„Тумани демонстрира безупречно поведение на майка и всички се чувстват изключително добре“.

изтъкна говорителката на зоопарка Кейти Смит
Снимка: Audubon Zoo press kit

Горилите тежат малко под два килограма при раждането си. От зоопарка разпространиха снимки, на които се вижда как Тумани гушка новороденото си бебе. Тя го държи на ръце, но без да го докосва с длани.

„Всички майки горили носят бебета си по различен начин. Някои ги държат като футболни топки. В началото Тумани придържаше бебето близо до устата си…за да го чисти. Сега го носи по друг начин. Подкрепя повече гърба му и го държи по-надолу, за да може да суче“.

обясни Смит
Снимка: Audubon Zoo press kit

Бебето се е родило две седмици след очакваното според изчисленията на специалистите в зоопарка, но това не било причина за тревога, защото терминът не може да се определи точно. След като станало ясно, че Тумани е бременна, започнало обучението й в майчини грижи с „кукла“ от платно.

Обикновените горили обитават централните райони на Африка и бяха обявени за критично застрашен вид през 2007 г. заради загуба на естествения им хабитат, както и заради масовото им измиране в резултат на вируса ебола и бракониерство.

Бебето на Тумани и Окпара е първата горила, която се ражда в зоопарка Одабън от 24 години и четвъртата, родена в зоопарк в САЩ от началото на годината.

Свързани публикации