• 24.04.2024

Банков скандал гръмна в Китай, стотици са арестувани

 Банков скандал гръмна в Китай, стотици са арестувани

Китайската полиция е арестувала над 200 заподозрени, свързани с един от най-големите банкови скандали в страната, който предизвика масови протести.

Четири банки в централната китайска провинция Хънан спряха тегленето на пари през април, тъй като регулаторните органи предприеха мерки срещу лошото управление, замразявайки средствата на стотици хиляди клиенти и предизвиквайки протести, които понякога завършваха с насилие.

В понеделник полицията заяви, че вече е арестувала 234 души във връзка със скандала и че е постигнат значителен напредък във възстановяването на откраднатите средства, предава БГНЕС.

“Престъпна група незаконно контролира четири селски и градски банки и е заподозряна в извършването на редица тежки престъпления”, се казва в изявление на полицията в град Сичан от понеделник.

Китайският селски банков сектор е силно засегнат от усилията на Пекин да ограничи балона на пазара на недвижими имоти и спираловидно нарастващия дълг в рамките на финансова политика, която се отрази на цялата втора по големина икономика в света, съобщи АФП.

От средата на април регулаторите постепенно предлагат изплащане на вложителите.

В понеделник банковият и застрахователният регулатор на провинция Хънан обеща да изплати суми на тези, които са депозирали между 400 000 и 500 000 юана (57 900 и 72 300 долара), от тази седмица.

Според анализатори размерът и мащабите на измамата нанасят безпрецедентен удар върху общественото доверие във финансовата система на Китай, тъй като се твърди, че замесените банки са работили незаконно повече от десетилетие.

По разкази на очевидци, дадени на АФП, и потвърдени снимки в социалните медии, масова демонстрация на вложители в столицата на провинция Хънан, Чжънчжоу, на 10 юли е била жестоко потушена, като полицията е вкарала демонстрантите в автобуси и ги е пребила.

Свързани публикации

None found