• 25.05.2024

Байдън с притеснения за финансовата помощ за Украйна

 Байдън с притеснения за финансовата помощ за Украйна

Американският президент Джо Байдън изрази притеснения относно последствията върху финансовата помощ за Украйна заради блокирането на работата на долната камара на Конгреса, съобщава БНР.

Президентът Джо Байдън беше по-сдържан от обикновено в изявлението си по отношение на американската помощ, като обърна внимание върху факта, че е в интерес на неговата страна Украйна да успее срещу руската инвазия. Той обяви, че скоро ще произнесе специална реч по този въпрос.

„Това ме притеснява, но аз знам, че има мнозинство от народни избраници в Камарата на представителите и в Сената, и в двете партии, които казаха, че подкрепят финансирането на помощта за Украйна“, посочи Джо Байдън коментирайки отстраняването на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти след бунт на дясното крило в Републиканската партия.

След телефонен разговор с Байдън германският канцлер Олаф Шолц е изразил увереност, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев.

Същевременно германското издание „Билд“ съобщи, че Германия няма планове да доставя на Украйна крилати ракети „Таурус“, защото те не са съвместими с ракетите, предоставени от Франция и Великобритания. Освен това Берлин се опасявал, че те може да бъдат използвани за атаки срещу Кримския мост, свързващ Русия с Крим. Според „Билд“ представители на британското правителство са се опитали наскоро да убедят Германия да предостави на Киев ракети „Таурус“. 

Свързани публикации

None found