• 25.05.2024

Байдън призова Нетаняху за опазване на живота на цивилните в Ивицата Газа

 Байдън призова Нетаняху за опазване на живота на цивилните в Ивицата Газа

В телефонен разговор с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху американският президент Джо Байдън е отправил призив за опазване на живота на цивилните в Ивицата Газа във връзка с планираната от Израел наземна операция срещу палестинската групировка Хамас.

Администрацията на Джо Байдън координира с чуждестранни партньори план за безопасно изтегляне от ивицата Газа на цивилни гражданизаради сухопътната военна операция на Израел срещу палестинската групировка Хамас в гъсто населения крайбрежен анклав. Хуманитарният коридор води към Египет и през него ще минават както цивилни, така и чуждестранни граждани, живеещи в Газа.

Байдън заяви, че израелските военни трябва да положат усилия, за да избегнат цивилни жертви. В обръщение след разговора си с Нетаняху Джо Байдън заяви, че САЩ стоят зад Израел и ще предоставят военна помощ, за защита на страната от бъдещи атаки.

„Както всяка нация в света, Израел има право да отговори на тези жестоки атаки“, каза Байдън.

Президентът потвърди, че 14 американци са били убити при атаките и че редица други са държани заложници в Газа. Той добави, че САЩ ще работят с израелските си колеги за безопасното им освобождаване.

Същевременно съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан каза, че разузнавателните служби на САЩ не са имали индикации за плановете на палестинската военна групировка „Хамас“ да атакува Израел. „Не видяхме нищо, което да подсказва, че ще се развие атака от този тип, също както израелците“, заяви Съливан. За новините от САЩ – Светослав Козловски. 

Свързани публикации

None found