• 25.05.2024

Байдън иска от Конгреса още над 13 милиарда долара за Украйна

 Байдън иска от Конгреса още над 13 милиарда долара за Украйна

Снимка: БНР

Американският президент Джо Байдън иска Конгресът да отпусне на Украйна още над 13 милиарда долара. 

От Москва предупредиха Вашингтон да не изпраща на Киев далекобойни оръжия.

Международната агенция за атомна енергия ще представи следващата седмица доклада си за безопасността на Запорожката АЕЦ.

След посещението в Запорожката АЕЦ ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси потвърди, че двама експерти от мисията ще останат в централата.

Видяхме всичко, което поискахме, каза Гроси, като изрази безпокойство от военната активност в района. Най-големите му опасения са свързани с „физическата цялост“, енергоснабдяването на централата и положението с персонала ѝ.

Запорожката атомна електроцентрала от март е под контрола на руските войски, но нейната екплоатация както и преди се извършва от украински специалисти. Москва и Киев седмици наред се обвиняват за обстрел в района на съоръжението.

Руските власти в Запорожие съобщиха, че са предотвратили опит за украински десант в близкия Енергодар.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди Вашингтон да не доставя далекобойни оръжия на Украйна, като отбеляза, че Съединените щати действат на ръба на пряко участие в конфликта.

Той повтори, че т.н. специална операция ще продължи, докато не бъдат постигнати целите ѝ.

По време на посещението си в Далечния изток следващата седмица президентът Владимир Путин ще присъства и на военни маневри на учението „Восток 2022“.

Белият дом поиска Конгресът да отпусне на Украйна нова помощ от 13,7 милиарда долара. Досега са одобрени 40 милиарда.

Свързани публикации

None found