• 17.07.2024

Байдън: Борбата с Covid пандемията ще бъде основен приоритет

 Байдън: Борбата с Covid пандемията ще бъде основен приоритет

Снимка: БНР

Новоизбраният американски президент Джо Байдън ще превърне борбата с коронавирусната пандемия в свой основен приоритет, съобщава БНР. Екипът му обяви първите стъпки в плана му за преход и заяви, че ще има повече тестове и американците ще бъдат помолени да носят маски.

Днес се очаква Байдън да обяви 12-членна работна група за коронавируса.

Овладяване на пандемията, възстановяване на икономиката, защита на равенството между расите и ограничаване на глобалното затопляне – това са приоритетите, с които ще се справят Джо Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис, след като поемат управлението през януари догодина.

Очаква се също Байдън да присъедини отново страната към Парижкото споразумение за климата, както и да отмени решението за изтегляне от Световната здравна организация.

Все още предстои обаче Доналд Тръмп да признае загубата си, което според екипа му той не планира да направи. Организирани са серия от митинги в страната в подкрепа на предстоящата правна битка за оспорване на резултатите. Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани заяви, че „в този момент би било неправилно президентът да се признае за победен“. Според него имало нарушения най-малко „в три или четири щата“ и стотици хиляди гласове могат да бъдат признати за недействителни.

Междувременно световни лидери се обърнаха към Байдън и Харис с поздравления, сред тях са председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън, германският канцлер Ангела Меркел, израелският премиер Нетаняху и други.

Европейските борсови индекси отвориха с повишения първите си сесии, след като стана ясно, че демократът Байдън печели изборите. Инвеститорите се надяват той да смени курса в търговските отношения с Европа.

Свързани публикации

None found