• 20.07.2024

Армията поема властта в Мианма за една година

 Армията поема властта в Мианма за една година

Снимка: Ройтерс

Военните на Мианма поеха контрола над страната, след като в ранните часове задържаха фактическия лидер Аун Сан Су Чи и други политици. Военна телевизия съобщи, че е обявено извънредно положение за една година, а властта е предадена в ръцете на командващия въоръжените сили Мин Аун Хлаин заради изборна измама. 

Говорител на телевизионния канал „Миявади“ цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поема контрол по време на национално извънредно положение. Говорителят каза, че причина военните да предприемат тези действия отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса. 

Снимка: Архив/6 май 2016 г. Аун Сан Су Чжи като външен министър на Мианма застнала до генералите. Сега е арестувана.

Войници са разположени по улиците на столицата Найпидо и най-големия град Янгон. Затруднени са интернет връзките и някои телефонни услуги. Банките временно преустановиха финансовите дейности. Мианма, позната преди 1989 година като Бирма, беше управлявана от военните до началото на демократичните реформи през 2011 година. На изборите през ноември партия „Национална лига за демокрация“ на Аун Сан Су Чи спечели достатъчно места, за да сформира правителство. 75-годишната Су Чи е най-влиятелният политик в страната и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим. Тя призова обществеността да се противопостави напълно на военния преврат.

Съобщенията бяха направени след дни на безпокойство от заплахата за военен преврат (отречена от военните), в деня, в който новият парламент трябваше да започне работа.

Снимка: Google

Арестуването на висши политически ръководители и прекъсването на комуникациите бяха първите признаци, че са задействани планове за завземане на властта. Телефонните връзки със столицата Найпидо и интернет достъпът там бяха прекъснати. Няма връзка и с партията на задържаната лидерка Аун Сан Су Чжи.

Според новинарския интернет сайт „Иравади“ освен Аун Сан Су Чжи и президентът Вин Мин, са арестувани също членове на Централния изпълнителен комитет на партията, депутати и членове на регионалните власти.

Седемдесет и пет годишната Аун Сан Су Чжи е най-влиятелният политик в страната си и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим.

Във видеообръщение, излъчено от военната телевизия, военните съобщиха, че властта е предадена на главнокомандващия въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн.

Свързани публикации

None found