• 20.07.2024

Армения съобщава за азербайджанско настъпление в Нагорни Карабах

 Армения съобщава за азербайджанско настъпление в Нагорни Карабах

Снимка: Архив

Ожесточени боеве продължават да се водят по северната и южната линия на съприкосновение в Нагорни Карабах, съобщи във Фейсбук говорителката на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян. По думите ѝ, азербайджанските военни са прехвърлили нови сили в зоната на конфликта, но арменските сили успяват да пресекат настъплението им и са унищожили три противникови самолета.

Също в социалната мрежа президентът на непризнатата Нагорно-Карабахската република Араик Арутюнян заяви, че отива на предната линия заедно със специалните части.

Напрежението в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември, като Баку и Ереван взаимно се обвиняват за това. В Армения беше въведено военно положение и всеобща мобилизация, а в Азербайджан – полицейски час и частична мобилизация.

Лидерите на Русия, САЩ и Франция, които са съпредседатели на Минската група на ОССЕ, призоваха страните в конфликта да прекратят сраженията и да седнат на масата на преговорите без предварителни условия. Съпредседателите от Минската група, която е посредник за решаването на конфликта, настояват за незабавно хуманитарно примирие и изразяват съболезнования на семействата на жертвите.

Свързани публикации

None found