• 07.06.2023

Австралия и Нова Зеландия окачествиха заплахите на Путин като немислими и безотговорни

 Австралия и Нова Зеландия окачествиха заплахите на Путин като немислими и безотговорни

Австралия и Нова Зеландия разкритикуваха ескалацията на конфликта в Украйна от руския президент Владимир Путин, като окачествиха заплахите му, че би използвал ядрени оръжия, за да защити Русия, като немислими, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Путин нареди вчера първата военна мобилизация в Русия след Втората световна война. Решението на руския лидер шокира някои граждани на собствената му страна, а западните страни заявиха, че става дума за акт на отчаяние в една война, която Русия губи.

Руският президент заяви, че е готов да прибегне до всякакви средства, за да защити страната си.

„Тези заплахи са немислими и безотговорни. Твърденията му, че защитава териториалната цялост на Русия, са неверни. Фалшивите референдуми няма да направят тези твърдения истина“, заяви австралийската външна министърка Пени Уонг в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

„Само Русия е отговорна за тази незаконна и неморална война. Мирът е възможен само ако Русия изтегли силите си от територията на Украйна“, каза още австралийската министърка.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн разкритикува ескалацията на конфликта от Русия и заяви, че заплахите на Путин, че би използвал всякакви средства, подчертава факта, че твърденията на Русия, че се бори за освобождаването на хора в Украйна, са лъжа.

Свързани публикации

None found