• 13.04.2024

143 години от Шипченската епопея

 143 години от Шипченската епопея

Снимка: Дарик

Честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на президента Румен Радев – патрон на тържествата, ще продължи на историческия връх.


След панихидата в Соколския манастир за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход. Програмата ще продължи с изкачване на Паметника на свободата на връх Шипка. Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. Радев ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя. За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица, каза д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

„Всички, които ни посетят, да спазват указанията на органите на реда, тъй като предвид късното обявяване на обстоятелството, че все пак ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е интензивен. Така че да проявяваме взаимно търпение, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски за лице.“ призова д-р Чавдар Ангелов,

призова д-р Чавдар Ангелов,

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България – 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Свързани публикации