• 22.04.2024

Радостина Александрова: „Омикрон“ изглежда безобиден, но може да създаде проблеми

 Радостина Александрова: „Омикрон“ изглежда безобиден, но може да създаде проблеми

В момента няма недостиг на ваксини. „Омикрон“ изглежда много безобиден, но може да създаде много проблеми. Това заяви вирусологът Радостина Александрова по БНТ.

Александрова уточни, че в новите ваксини срещу Омикрон няма никакво притеснение. Неваксинираните обаче срещу COVID-19 няма да могат да се възползват директно от новите ваксини, адаптирани срещу варианта „Омикрон“. Причината е, че двата препарата – на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са одобрени в Европа само като подсилващи дози за вече ваксинирани срещу коронавирусната инфекция хора. Тоест, те са бустери и не могат да се използват веднага, ако се започва напълно нов имунизационен курс.

Новите ваксини срещу Омикрон в Европа действат срещу един от подвариантите на „Омикрон“ – BA.1, както и срещу оригиналния щам на COVID-19. ЕМА препоръчва препаратите да се използват от лица над 12 години, но се очаква да бъде разработен вариант и за деца.

Ваксините, с които разполагаме в момента, дават достатъчно добра защита по отношение на тежко боледуване, влизане в болница или смърт, отбеляза Александрова.

Радостина Александрова посочи, че вирусът активно ще се променя и няма как да се предвиди в каква посока ще продължи неговата еволюция. Най-важното е да бъде поставена бустерна доза, уточни вирусологът. Работи се върху комбинирана ваксина за коронавирус и грип. В края на следващата година бихме имали по-голяма яснота за такава комбинирана ваксина, каза тя. 

Радостина Александрова призова да се спазват и всички превантивни мерки, защото все още не сме спечелили битката.

Свързани публикации

None found