• 25.09.2022

Няма места в интензивните отделения в Хасково

 Няма места в интензивните отделения в Хасково

Снимка: BGReporter.info

В Хасково свършиха местата в интензивните отделения. На територията на областта има разкрити 277 легла общо, от които 28 са за интензивно лечение, съобщи д-р Соня Димитрова началник на РЗИ-Хасково. Свободните легла са 42, от които само едно е за интензивно лечение, допълни тя, пред bTV.

В МБАЛ-Свиленград няма свободни легла, в МБАЛ-Харманли леглата също са заети.

Няма информацията за върнат пациент, става пренасочване към лечебните заведения където има свободно легло, поясни д-р Соня Димитрова.

„Към момента интензивните легла в отделението за активно лечение и реанимация в МБАЛ-Хасково са напълно заети, съобщи д-р Георги Гелов, управител на лечебното заведение.

„Прави впечатление за тази вълна изключителното подмладяване на пациентите, които се налага да постъпват в секторите за апаратна вентилация и интензивно лечение. Говорим за млади хора на 40-45 години, имахме и по-млади пациенти.

Ако има възможност някой от интензивния сектор да излезе, се приема този, който е по-критичен.

Като цяло има разкрити 130 легла за пациенти с COVID, от които 8 са за апаратна вентилация, от тях се опитваме да държим свободни около десетина легла, за да нямаме проблема от предната вълна пациенти с багаж по стълбища, да чакат пред Спешно отделение. На този етап успяваме да се справим, за да нямаме такива проблеми.

В момента болницата няма никакъв проблем с доставка на кислород, на медицински консумативи и апаратурата работи безотказно. В момента сме добре окомплектовани, проблемът е, че това са почти максималните възможности на този персонал, с който работим. Ако се наложи да се откриваме нови легла, тогава вече ще имаме голям проблем с намирането на хора, които да работят в тях”, каза д-р Гелов.

Свързани публикации

None found