• 21.06.2024

Най-скъпият път у нас – през Кресненското дефиле, излиза над 40 млн. лв./км

 Най-скъпият път у нас – през Кресненското дефиле, излиза над 40 млн. лв./км

Снимка: ClubZ

Малко преди изборите стана ясно кои са строителите на най-скъпия път у нас – този през дефилето в Кресна, който е част от АМ „Струма“, но не е с магистрални габарити. Така нареченият източен обход между Кресна и Крупник възлиза на повече от 40 милиона лева за км. Две години отне процедурата за възлагане на построяването му, като съмненията за предварително ясни победители в скандалните търгове бяха сериозни.

Най-голямата строителна фирма у нас „ГБС-Инфракструктурно строителство“ АД ще строи 10,4 км скоростен път и 5,5 км обходен на Кресна за 475 199 280, 27 лв. без ДДС. Това са около 36 милиона лева за км с ДДС, по изчисления на онлайн изданието Медиапул.

Изпълнителят на другия проект беше избран още преди година. Той ще строи обходния участък от 13 км при Кресна за близо 500 милиона лева без ДДС. Това е обединението, начело с „Грома холд“.

Общата цена на начинанието възлиза на 46 милиона лева на км. Договорите с изпълнителите не са подписани, като това се очаква да се случи преди парламентарните избори догодина.

ЕС постави условие за спазване на редица екологични мерки, преди парите за АМ „Струма“ през Кресна да бъдат отпуснати. Изпълнението на тези мерки обаче се бави. Макар че АПИ обяви намеренията си да следва изискванията на Брюксел, това още не е направено.

Свързани публикации

None found