• 22.04.2024

Наваксва се изоставането в изплащането на компенсациите от 24 лева на ден

 Наваксва се изоставането в изплащането на компенсациите от 24 лева на ден

Снимка: Стандарт

Изоставането в изплащането на компенсациите на работниците от затворените бизнеси от 24 лева на ден вече се наваксва. За ноември и декември вече са платени 10 милиона лева на 37 хиляди работници в неплатен отпуск, кандидатствали са около 42 хиляди.

Помощ е отказана на 3 хиляди заради това, че не отговарят на условията.

До края на месеца се очаква парите да достигнат до всички правоимащи.

Като една от причините да има забавяне социалният министър Деница Сачева посочи пред БНР в предаването “Нещо повече“ факта, че средствата се плащат директно на работниците, а не на бизнеса:

„То вече е наваксано. Ако плащахме на работодателите, това щеше да значи 8000 документи, които да се обработят, и да се направят 8000 трансфера. В момента се обработват 42 000 документи и се правят над 40 000 банкови трансфери. Има сбъркани документи, неподадени декларации от тези, които са изисквани. Има също така и много сгрешени банкови сметки, въпреки че Агенцията по заетостта работи и през почивните дни, включително и между Коледа и Нова година“.

Пред депутатите в парламентарната социална комисия министър Сачева прогнозира, че добавката от 50 лева към пенсиите вероятно ще бъде изплатена и през април, с изключение на възрастните, които ще вземат добавката от 120 лева. Предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и добавката от 50 лева.

Свързани публикации

None found