• 17.04.2024

Кмет съдействал над 500 македонци да станат жители на наше село

 Кмет съдействал над 500 македонци да станат жители на наше село

Снимка: БиТиВи новините

Общо 550 са македонците, вписани в намиращото се на няколко километра от Благоевград село Делвино. Схемата е позната от години, прави се с цел изборен туризъм.

Според хората в Делвино регистрацията е станала със съдействието на предишния кмет Валери Тодоров, предава онлайн изданието Еновина. Постоянните жители там са 33-ма. Те обаче не познават заселниците от западната ни съседка, тъй като нито веднъж не са стъпвали в Делвино.

Делвинци, на чиито адреси са чужденците, научили това преди дни на общоселско събрание. Информацията получили от благоевградски общински съветник, който направил справка в служба ГРАО-Благоевград.

Кметският наместник Любен Парашкански коментира за Еновина, че той като управник, не бил поканен на събранието, тъй като то било организирано от предшественика му Валери Тодоров, който настоява в селото да има извънредни избори. За Тодоров е несправедливо село Делвино да е лишено от правото да избира кмет, при положение, че надхвърля изискването да има над 350 жители.

Парашкански заяви още, че очаква комисия от Общината и местния парламент в Благоевград да разрешат казуса. Хората в Делвино са категорични, че не желаят избори. Написали са жалба до кмета на Благоевград срещу Валери Тодоров, който на събранието ги обиждал и заплашвал. Наложило се намеса на полицейски служители от Второ управление на МВР.

Свързани публикации

None found