• 15.07.2024

Задължителни маски в английските средни училища

 Задължителни маски в английските средни училища

Снимка: БГНЕС

Средните училища в Англия също ще въведат носенето на маски, след като подобна мярка влиза в сила в Шотландия от следващия понеделник, предаде БНР.

По-рано от Даунинг стийт заявиха, че няма планове за маски в английските училища, но късно снощи изненадващо бе обявена промяна в позицията на правителството.

Под силен натиск от директорите на училища, профсъюзи на учителите и експерти по здравни въпроси Борис Джонсън направи пореден завой в политиката на правителството.

Носенето на маски от деца над 12 години ще бъде задължително във всички училища в Англия, които са в райони с по-строги ограничения заради пандемията.

От Министерството на образованието заявиха, че продължават да препоръчват да не се носят маски в останалите училища, но директорите им са в пълно право да ги въведат, ако пожелаят това в името на сигурността на децата.

Става дума за използване на маски в коридорите и местата, където се събират повече ученици от различни групи. Децата обаче ще бъдат без маски в класните стаи, където са взети необходимите мерки за социално дистанциране.

Маските ще бъдат задължителни и в училищните автобуси. Коментирайки промяната в позицията на властите министърът на образованието Гавин Уилямсън заяви, че приоритет е да се гарантира сигурността при завръщането на децата в училищата.

Северна Ирландия също се обяви за носенето на маски в училищата, Уелс ще вземе решение днес.

Свързани публикации

None found