• 19.05.2024

България и Норвегия вече са в последната, четвърта категория, с много висок риск за пътуване заради коронавируса, в списъка на американска федерална здравна агенция

 България и Норвегия вече са в последната, четвърта категория, с много висок риск за пътуване заради коронавируса, в списъка на американска федерална здравна агенция

Колаж:BGReporter.info


България и Норвегия вече са в последната, четвърта категория, с много висок риск от пътуване заради новия коронавирус, в списъка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ, съобщи телевизия Си Ен Ен.


Американската федерална здравна агенция е взела това решение вчера. Досега двете страни бяха в предпоследната, трета категория (висок риск).
ЦКПЗ предупреждава за много висок риск във връзка с ковид в Норвегия, след като повечето от ограничителните мерки в скандинавската държава бяха отменени през уикенда. За сравнение съседните Швеция и Дания остават в трета категория.


В четвърта категория попадат страни с над 500 случая на коронавирус на 100 хиляди жители през последните 28 дни според критериите на ЦКПЗ. Към този момент това се отнася за близо 90 държави.

Агенцията към министерството на здравеопазването на САЩ препоръчва на американците да не отиват в страни от четвърта категория. Онези, които все пак трябва да пътуват до такава държава, са посъветвани първо да се ваксинират напълно срещу ковид, отбелязва телевизия Си Ен Ен.


В трета категория попадат страните с между 100 и 500 случая на коронавирус на 100 хиляди жители през последните 28 дни. ЦКПЗ включи в нея шест дестинации – Бангладеш, Екваториална Гвинея, Панама, Сен Бартелми (френска отвъдморска територия в Карибско море), Сингапур и Словакия.
Досега Бангладеш, Панама и Сен Бартелми са били в последната, четвърта категория – т. е. според американската здравна агенция епидемичната обстановка там се подобрява. За сметка на това Сингапур и Словакия са били във втора категория (умерен риск, с между 50 и 99 случая на 100 хиляди жители през последните 28 дни), а Екваториална Гвинея – дори в първа (нисък риск).


ЦКПЗ по принцип препоръчва на американците да не пътуват в чужбина, ако не са напълно ваксинирани. Тя все пак предупреждава, че дори напълно ваксинираните може да са изложени на по-висок риск да се заразят и евентуално да разпространят някои варианти на ковид, отбелязва телевизия Си Ен Ен.

Източник/БТА

Свързани публикации

None found