• 21.06.2024

Африканският съюз осъди държавния преврат в Мали и настоя президентът на страната да бъде освободен

 Африканският съюз осъди държавния преврат в Мали и настоя президентът на страната да бъде освободен

Снимка: AP

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, който изпълнява длъжността председател на Африканския съюз (АС), осъди извършения във вторник военен преврат в Мали и настоя за незабавното освобождаване на малийския президент Ибрахим Бубакар Кейта и министрите му, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

В комюнике, публикувано от южноафриканското президентство, Рамапоса „осъди противоконституционната смяна на управлението в Мали и настоя да незабавното освобождаване на президента, премиера и министрите“.

Във вторник военните завзеха властта в Мали с метеж и арестуваха президента Кейта, принуждавайки го няколко часа по-късно да обяви оставката си.
По телевизията превратаджиите обещаха да организират „граждански политически преход“ и да свикат общи избори „в разумен срок“.

„За незабавно връщане към цивилно управление и военните да се върнат в казармите си“.

апелира южноафриканският президент от името АС


„Народа на Мали, политическите партии и гражданското общество да спазват върховенството на закона и да започнат мирен диалог за уреждане на разногласията си“.

призова президентът Сирис Рамапоса


„Африканските партньори и международната общност да осъдят и отхвърлят противоконституционната смяна на режима, извършена от военните, и да помогнат на малийския народ да се върне към гражданската демокрация“.

прикани РамапосаСвързани публикации