• 02.06.2023

Ще остане ли Бургас без екипи на Спешна помощ?

 Ще остане ли Бургас без екипи на Спешна помощ?

Снимка: BGreporter.info

Председателят на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ към КНСБ- Климентин Милчев е алармирал за напрежение сред здравните работници. Това съобщиха от общинската организация на ГЕРБ в Бургас.

Проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, който беше подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година. Според документа възнагражденията на шофьорите на линейка се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри, обяснил синдикалистът. Малко преди това, в НС е внесена подписка с близо 10 000 парафа и с искане категорията на труд за служителите на ЦСПМ да бъде променена от трета на втора. Тогавашният председател на Здравната комисия обаче не е проявил желание да я разгледа.

Хората са огорчени от подценяването на труда им и споделят, че се налага да работят на няколко места, за да могат да посрещат елементарните си битови потребности. Те припомнят, че при управлението на ГЕРБ работещите в сектора са получавали ежегодно увеличение на възнагражденията от 10%. Сега обаче този стимул е спрян.

Само от началото на тази година четирима души са напуснали структурата на Спешна помощ в Бургас заради ниското възнаграждение. Към момента още няколко човека са заявили, че ще си подадат молбите за освобождаване.

Известно е, че екипите на Спешна помощ в Бургас и областта не стигат. Територията на община Бургас се обслужва от шест линейки, едната от които е трупна. За цялата област специализираните медицински автомобили са едва 20 на брой.

За изминалата година общият пробег на линейките е бил 1 500 000 км, което води до голяма амортизация и разход на гориво. Освен това районните Спешни центрове са натрупали 250 000 лв. задължения от сметки за наеми и консумативи.

Свързани публикации

None found