• 23.06.2024

Търсят се доброволци за почистване на река Искър в района на Панчаревското езеро

 Търсят се доброволци за почистване на река Искър в района на Панчаревското езеро

Снимка: WWF България

Набират се доброволци за почистване на участък от река Искър близо до София, организирано от природозащитата организация WWF в партньорство със Сдружение „Искър – София“, Столичната община, район „Панчарево“ и Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Това съобщиха от WWF България.

Акцията ще обхване периметъра от язовирната стена до бул. „Цариградско шосе“ и Панчаревското езеро и ще се проведе в събота, 13 април.

Целта на инициативата е да прочисти най-голямата софийска река и любимото на мнозина столичани езеро, както и района около тях, от многобройните битови и строителни отпадъци, които са не просто отблъскваща гледка, но и увреждат екосистемата, и излагат на риск местното биологично разнообразие. Със събитието организаторите искат да ограничат натиска върху природата в района и да демонстрират колко голям е общественият интерес към един от най-сериозните екологични проблеми – този със замърсяването.

„Искър е река, на която софиянци разчитаме толкова много в ежедневието си, но в същото време и забравяме, че е огромно природно богатство и има нужда от нашите грижи. Освен да свършим полезна работа в близост до силно посещаваните места около яз. „Панчарево“, искаме да напомним и за невероятно красивия участък на реката след язовирната стена. Ще се радваме да видим повече хора, ентусиазирани да почистят този  ценен район в покрайнините на София, където Искър е съхранен в сравнително естественото си състояние и където все още могат да се видят запазени крайречни гори”, коментира Диана Бакалова, старши експерт „Води” във WWF, цитирана в прессъобщението.

Организаторите канят всички, които искат да допринесат за една по-чиста и по-здравословна околна среда в южните покрайнини на София, да се присъединят към инициативата, като се явят в 9:45 ч. на един от трите сборни пункта: на Железния мост на с. Герман, на Стената на Панчаревското езеро и на ливадата до рибарник „Панчарево“.
На всеки от пунктовете ще има хора от организаторите, които ще отговорят на всичките въпроси на участниците, информира БТА. 

Акцията ще започне точно в 10:00 ч., като всички доброволци ще получат кратък инструктаж за това какво предстои, след което ще им бъдат раздадени чували и ръкавици. Веднага след това ще започне почистването на района и предаването на чувалите със събраните битови отпадъци по сборните пунктове. Накрая участниците ще се съберат по сборните пунктове, за да споделят опит, впечатления и идеи какво е нужно да направим, за да се наслаждаваме ежедневно на една по-чиста и по-красива природа.

С цел по-добра организация и по-ефективна работа, участниците трябва да се регистрират предварително тук.

Свързани публикации

None found