• 27.09.2023

Стартира строителството на нова детска ясла в столичния район „Витоша“

 Стартира строителството на нова детска ясла в столичния район „Витоша“

Строителството на първата самостоятелна детска ясла в кв. „Бояна“, район „Витоша“, започна в четвъртък, на християнския празник Малка Богородица, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на района Теодор Петков. Ставрофорен иконом Васил Иванов от църквата „Свети Пантелеймон“ в „Бояна“ отслужи водосвет за началото на строителството. 

Яслата, която ще се намира на ул. „Севастократор Калоян“ 23, ще бъде за три групи – общо 75 деца, по договор трябва да бъде завършена в началото на 2024 г., посочи кметът Фандъкова. Тя се обърна към строителите, които също присъстваха, с молба да направят всичко възможно строителството да е готово още в края на 2023 г., така че в началото на 2024 г. яслата да приеме деца. В сградата е предвидено да има и детска кухня за децата от района.

По думите на кмета Фандъкова едно от най-големите затруднения за строителството на детски градини, е намирането на терени в подобни гъсто застроени райони. Теренът за яслата в „Бояна“ е сравнително малък, той е общински и беше отреден за жилищно строителство. Вместо това взехме решение за преотреждане на терена за строителството на детска ясла, информира столичният кмет. 

Осем нови сгради на детски градини са построени през мандатите на кмета Фандъкова и на районния кмет на Витоша Петков, тази сграда ще бъде деветата, отбеляза столичният кмет. Тя е филиал на детска градина 112 „Детски свят“, където в момента се прави основен ремонт и ще приключи в срок. До края на месеца в район „Витоша“ предстои да бъдат открити още две детски градини.

В цяла София се изпълнява може би най-мащабната програма за строителство на детски градини, като в момента се строят около 30 нови сгради – 25 детски градини, пет самостоятелни детски ясли. Очаквам до края на календарната година да бъдат завършени 11 обекта, за да можем да отговорим на нуждите на родителите, каза Фандъкова. Тя подчерта, че София има нужда от нови детски градини и това е много по-важно от това те да са безплатни. Столичният кмет изрази надежда бъдещите правителства да осъзнаят това и да продължат финансирането на програми за строителство на детски градини и ясли. 

Свързани публикации

None found