• 17.07.2024

Пътят на бежанците: В пограничните села маршрутите на мигрантите се знаят на пръсти

 Пътят на бежанците: В пограничните села маршрутите на мигрантите се знаят на пръсти

Снимка: ЕПА

„В гората се срещат начупени и катастрофирали автомобили. Явно са на хората, които предоставят транспорта на мигрантите“, каза лесовъдът Камбертохиров от община Стралжда.


Засилен мигрантски натиск по границите ни, отчитат от МВР. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за нелегално преминаване, което е с 24 % повече от миналата година.

След пресичане на границата са задържани 1300 души. Най-често това са граждани на Сирия, Мароко и Афганистан.

„Нашата рабата е в гората и всеки ден се срещаме с мигранти. Напливът е голям. Пролетта и лято е по-голям, но сега понамаля. Укритията са им в гористите местности и по изоставени къщи в населените места“, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV лесовъдът Камбертохиров от община Стралжда.

„Малки групи се срещат рядко. Голяма част от мигрантите са млади момчета. Много рядко възрастни, а жени не сме срещали“, посочи той.

„Когато ги засечем някои от тях бягат, други се крият, а трети се предават. Физическото и психическото им състояние не стабилно“, подчерта лесовъдът.

„В гората се срещат начупени и катастрофирали автомобили. Явно са на хората, които предоставят транспорта на мигрантите“, каза той.

„В една трънка влязоха и с раниците и главите надолу. Жадни. Дадох им вода, имах и една кифла им я дадох, разделиха я на всички и я изядоха. Викам , сега какво ще правите . Сега лягаме, то беше към 5 часа, и през нощта пътуваме. Млади момчета, радват се, благославят ме, какво да правят“, каза пастирът Динко.

„Багажът го няма, те са го изчистили. По-надолу има някакви чували хвърлени. Всичко е тяхно, това е храната им, дето я хвърлят. Където ги хванат, там оставят раниците, на място. Те използват деретата, ниските места, за да не ги виждат и затова оттук минават. От границата минават през Шарково, Иглика, Ситово, през Малко Шарково минават и през Стефан Караджово“, посочи Иван.

На километър нататък, от другата страна на пътя също има сборен пункт на мигрантите . Оставили са раници, спални чували и дрехи. Мястото е в ниското, обрасло с храсти и не се вижда от пътя. Докато ни води натам, Иван ни разказва за една от групите, в която имало майки с четири деца

Валеше дъжд и ги видяхме, те бяха седнали на земята. Прибрахме ги и ги нахранихме, дадохме им дрехи, преоблякоха се, звъннахме на граничарите, дойдоха и ги прибраха“, разказа той.

Засиленият мигрантски натиск усещат и медиците в лечебните заведение. След инциденти и гонки с мигранти в ямболската Областната болница за последните девет месеца са прегледани 130 мигранти. Повече от 40 са хоспитализирани

„Ако до края на пролетта те постъпваха при нас в състояние на тежка дехидратация и изтощение, интересното беше, че в летните месеци бяха с тежки травматични увреди. Специфичното при инциденти с мигранти е, че за кратко време огромен брой пострадали се транспортират към спешното отделение и това е голямо изпитание за дежурните екипи“, каза д-р Валентин Вълчев, заместник- директор на МБАЛ – Ямбол.

Според статистика на Гранична полиция от началото на годината са образувани 319 досъдебни производства за каналджийство.

Свързани публикации

None found