• 20.06.2024

Протест на земеделците и в Северна България

 Протест на земеделците и в Северна България

Земеделци в различни региони на страната излязоха на протест. Планиран е фермерски протест в още 11 европейски страни, предаде БНТ. Повод за недоволството е нерегламентираният, според тях, внос на украинско зърно и зелените политики на Европа.

100 тежки трактора преминаха през основните булеварди на Добрич. В Северна България протестират още Видин, Враца, Монтана, Русе, Плевен, Разград и Силистра. Родните зърнопроизводители се обявиха и срещу добива на газ от плодородни земи. Според тях некачествената стока, която се внася, подкопава българското земеделие.

Складовите бази са пълни, изкупните цени са ниски. Те нямат средства и се опасяват, че няма да могат да засеят наесен.

„Националната асоциация на зърнопроизводителите е повод за разписване на една декларация против чиновнически, глупави решения от страна на Еврокомисията в сектор „Земеделие“. 12 страни членки ще ни подкрепят, ще има протести в тези страни, те започват от утре. Вносът, който влиза от Украйна, не е контролиран. В България няма контрол на това, което влиза в страната ни. Унищожава българското земеделие“, каза Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Убиха овощарството, убиха зеленчукопроизводството, в момента искат да убият и зърнопроизводството. Ние не искаме това. Аз съм млад човек. Обичам земеделието, обичам работата си, искам да остана в България и смятам, че държавата трябва да се погрижи за това нещо“, каза агрономът Вероника Чалъкова.

„Ние сме против украинския внос, който е безконтролен, без всякакви мерки за качество“, каза зърнопроизводителят Деян Балчев.

Протестиращите за кратко спряха пред офиса на Разплащателната агенция на ДФЗ „Земеделие“, където внесоха своите искания.

Свързани публикации

None found