• 22.09.2023

Повишаването на температурите в Сибир е най-голямото за изтеклите 7000 години

 Повишаването на температурите в Сибир е най-голямото за изтеклите 7000 години

Снимка: Pixabay

Публикуваното в Nature Communications научно изследване показа, че наблюдаваното през последните сто години затопляне в Сибир, е безпрецедентно за изтеклите над седем хиляди години и прекъсва многохилядната тенденция за бавно захлаждане.

Докато през последните няколко хиляди години температурата в северен Сибир бавно и непрекъснато се е понижавала, то през 19-ти и 20-ри век е имало рязка промяна. Тенденцията изведнъж се е променила на противоположна и температурата се е покачила до нива, каквито не е имало от почти 8 хиляди години насам.

Тези резултати са получени чрез изследването на вкаменени дървесни пръстени от полуостров Ямал, намиращ се в северозападната част на Сибир. Направената реконструкция на климата дава възможност да бъде направена оценка на еволюцията на средната лятна температура за последните 7 638 години.

Учените заявиха, че дълготрайното захлаждане е било причинено от промяната на орбиталните параметри на Земята и свързаното с това намаляване на слънчевата енергия във високите северни ширини през последните няколко хиляди години.

Но през 19-ти и особено през 20-ти век количеството на парниковите газове рязко е нараснало, като по този начин е нарушен балансът между въпросния ефект на охлаждане и глобалното затопляне. В резултат от това днес температурата в Сибир е рекордно висока.

Свързани публикации

None found