• 25.05.2024

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

 На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от собствената изба са добре дошли в селото. 

В конкурса се завръщат и производителите от гръцката област Драма. Кулминацията на празника е на 5 февруари /неделя/, когато всички отиват на лозето, в местността „Баира“, където се извършва първото ритуално зарязване на лозите и напояването им с вино. 

Голямото тържество е на площада в Делчево, съобщава БНР. В него участват етнографски трупи на кукери от близкото село Мосомище, но най-интересна е възстановката на местната „Змейова женитба“. Древна легенда разказва, че с. Делчево е леговище на змей, който приел най-хубавата мома от селото за своя съпруга, в замяна на това той закрилял от зли сили и стихии селото.  До ден днешен, в Делчево пазят жива легендата и два пъти в годината пресъздават образите на змея и хубавата невеста.

Свързани публикации

None found