• 04.06.2023

Кметът на Карлово: Щетите от наводненията са за над 60 млн. лв.

 Кметът на Карлово: Щетите от наводненията са за над 60 млн. лв.

По предварителни данни щетите от наводненията в трите най-засегнати места в Карловско са за над 60 млн. лв. Това съобщи кметът на общината Емил Кабаиванов пред NOVA. Той обаче подчерта, че цифрата вероятно не е окончателната, тъй като няма как всички поражения да бъдат описани за няколко дни.  

Повече от 340 къщи са с различна степен на увреждане. Шест от тях са напълно разрушени, а в повече от 60 е невъзможно да се живее. Обитателите на тези имоти към момента живеят при близки и приятели.

Общо 378 семейства се нуждаят от подкрепа от Агенцията за социално подпомагане. Списъците ще бъдат готови днес.

Пометени от стихията са седем мостови съоръжения и повече от 10 по-малки моста, които свързват села в региона.

Кабаиванов е категоричен, че преди бурите, отнесли къщите и инфраструктурата, реките там са били почистени.

„Ежегодно отделяме средства за почистване на тези малки рекички. А по отношение на сечта не съм експерт. Министърът на земеделието обеща заедно да отидем високо в Средна гора, за да видим до каква степен е обезлесено”, каза още кметът.

Продължава разчистването на щетите от природното бедствие, което потопи Карловско. В петия ден след наводненията над 600 доброволци се включиха с помощ към засегнатите райони. Ситуацията обаче остава критична.

Открита е и официална дарителска сметка. На номер 17 777 може да се изпрати SMS с текста „DMS KARLOVO“. До момента има събрани близо 80 000 лева. Отчет за изразходването на парите ще се публикува всяка седмица.

Кметът на село Богдан Христо Иванов каза, че всички потърпевши от стихията са настанени при роднини и приятели и към момента няма хора без покрив над главата си. „Единственото положително нещо е, че няма жертваи и пострадали“, сподели Иванов.

Свързани публикации

None found