• 19.05.2024

В Плевен с панихида ще бъдат отбелязани 146 години от Третия щурм за града по време на Руско-турската война

 В Плевен с панихида ще бъдат отбелязани 146 години от Третия щурм за града по време на Руско-турската война

Снимка: bg.wikipedia.org

В Плевен с панихида и официален ритуал днес ще бъдат отбелязани 146 години от Третия щурм за превземането на града по време на Руско-турската война 1877–1878 г. и Плевенската епопея от 11 и 12 септември 1877 година предаде БТА. Те ще се състоят по традиция пред Костницата в Скобелев парк – музей. Това съобщи Богомил Стоев, завеждащ отдел „Връзки с обществеността, образователни програми, музеен маркетинг и реклама“ в Регионален военноисторически музей (РВИМ).

„На 11 и 12 септември 1877 г., на хълмовете на юг от Плевен се сражава тринайсетхиляден отряд на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев за превземане на редутите „Исса ага“ и „Кованлък“. В най-критичния момент ген. М. Скобелев лично повежда воините си към предната бойна линия и до вечерта те успяват да превземат и двата редута. С неимоверни усилия скобелевци се задържат 30 часа на заетите позиции. Късно следобяд на 12 септември, след като не получава исканото подкрепление, ген. Скобелев е принуден да даде заповед за отстъпление. Шепа доброволци под командването на майор Фьодор Горталов остават в редут „Кованлък“ да прикриват отстъплението. Майор Горталов загива. В сражението на южния участък падат убити и ранени 6 500 офицери и войници от отряда на ген. Скобелев. Загиват генералите Владимир Доброволски и Владимир Тебякин. От тогава и до днес долината пред редутите се нарича „Мъртвата долина“ в памет на всички, които остават завинаги под братските могили на Плевен“, припомни Стоев.

Панихидата е и в памет на войните от съюзническата румънска армия от 3-та и 4-та румънска дивизия, загинали при превземането на „Канлъ табия“ при село Гривица. По време на третия щурм на Плевен Западният отряд на многонационалната руска армия губи около 13 000 войници и офицери, съюзническата румънска армия – около 3 000 – убити, ранени, безследно изчезнали и починали от раните си воини.

През 1882 година бащата на младия капитан Сергей Николаевич Матерн от Ревелски полк, загинал на Зелените възвишения и погребан в братска могила в Скобелев парк, подарява на църквата „Свети Николай“ в Плевен евангелие с молба всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички загинали войни в Третия щурм.

През 1907 г., по инициатива на Комитет „Цар Освободител Александър Втори“,  се отслужва панихида в памет на загиналите на 11 и 12 септември 1877 г. в Третия щурм за Плевен руски и румънски воини. С малки прекъсвания във времето, този ритуал става част от обществения и духовен живот на Плевен.

Организатори на ритуала са РВИМ и Община Плевен, които отправят покана към жителите и гостите на града да почетат паметта на загиналите воини с поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк – музей. 

Свързани публикации

None found