• 21.06.2024

Все още не се знае кой ще извозва учениците от наводнените карловски села до училищата в Карлово

 Все още не се знае кой ще извозва учениците от наводнените карловски села до училищата в Карлово

Снимка: БГНЕС

04 ученици от 5 карловски села, сред които и наводнените Богдан, Каравелово и Слатина, ще учат от 15 септември в Карлово. Всъщност в трите поразени от водната стихия села училищата са закрити от години. В момента се създава организация за извозването на децата, които са от първи до дванадесети клас.

Пораженията по инфраструктурата са огромни и ще се налага за транспортирането им до училище да се използват обходни маршрути. Освен това още не се е появила фирма, която да се ангажира с тази дейност, а крайният срок на обявената от общината обществена поръчка изтича на 9-и септември.

„И по двете направления към Карлово, по които трябва да преминават транспортните средства учениците от засегнатите села, плюс тези от близките Климент и Дъбене, има разрушени мостове“, обясни Антон Минев, заместник-кмет на Карлово, а все още не е ясно какви ще са решенията за възстановяването на съоръженията – временни или трайни:

„На първо четене единият вариант е да ги извозваме през град Баня, което удължава разстоянието с около 50 километра от най-отдалеченото село – Богдан, но да кажем, че това е вариант. Тук идваме на следващата ситуация – все още нямаме изпълнител на поръчката, която е обявена за возене. Това се случва всяка година. Сигурно няма да се намери превозвач. Причините са повишаването на цените и превозвачите нямат икономическа изгода от парите, които дава Министерство на образованието на километър специализиран превоз, а в случая вече и инфраструктурата“.

Цялото интервю с Антон Минев можете да чуете от звуковия файл.

Свързани публикации

None found