• 23.06.2024

НС обсъжда промени в Закона за хазарта, колективни искове и „Турски поток“

 НС обсъжда промени в Закона за хазарта, колективни искове и „Турски поток“

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за хазарта, които предвиждат забрана на рекламите на хазартни игри.

В програмата са и окончателните промени за защита на колективните интереси на потребителите, пише БНР.

Промените в Закона за хазарта са внесени от „Възраждане“ и са мотивирани от зависимостта, която предизвикват хазартните игри.

В законопроекта се предлага налагане да драстични ограничения на хазартната реклама, като се предвижда контролът за спазване на забраната да се следи от Съвета за електронните медии и от Регионалните здравни инспекции. В текстовете се предвижда и по-справедливо данъчно облагане на хазартните дейности.

На второ четене в програмата на парламента е заложен законопроектът на БСП за представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите. Той дава право на съда да предприеме незабавни мерки, като разпореди спирането на увеличението за дадена услуга до окончателното произнасяне на съда. Предвижда се за потребителите да не се изисква плащане на държавна такса.

Очаква се депутатите да обсъдят и внесения от ПП-ДБ проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“, както и изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта „Турски поток“ на българска територия.

В първия петък на април е предвиден блиц контрол на премиера и вицепремиера в оставка и редовен парламентарен контрол на министри в оставка. 

Свързани публикации

None found