• 21.06.2024

(НА ЖИВО) Правителството оцеля след първия вот недоверие

 (НА ЖИВО) Правителството оцеля след първия вот недоверие

Отхвърлен бешепървият вот на недоверие срещу кабинета. Днес, петък 13-и, депутатите се събраха в Народното събрание, за да гласуват. Вотът на недоверие не мина.

„Предложението не е прието, вотът не е успешен„, заяви председателят на НС Росен Желязков. Гласуваха 214 народни представители, „ЗА“ предложението гласуваха 71, а „против“ 143. След това се проведе и прегласуване със същите резултати. Ето как гласуваха депутатите: 

ГЕРБ-СДС – 48 гласа „против“
ПП-ДБ – 62 гласа „против“
Възраждане – 37 гласа „ЗА“
ДПС – 33 гласа „против“
БСП – 23 гласа „за“
ИТН – 10 гласа „за“
НЕЗ – 1 гласа  „За“

Няма въздържали се народни представители.

Вотът на недоверие, „заради провала на правителството в сектор „Енергетика“, беше внесен миналата седмица от 72 депутати от „Възраждане“, „БСП за България“, ИТН и независимия,

Заседанието започна минути след 15 часа. В началото бе предложено от Росен Желязков в дневния ред да се включи второ гласуване на законопроект за изменение на Закона за администрацията, който е разгледан на първо четене. Текстът е проект на декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставяне на статут за кандидат за членство в ЕС. Той направи предложение и за почивка, за да може да бъде разгледана и декларация в подкрепа на Израел. Предложението бе тези точки да станат точка 2, 3 и 4 след гласуване на вота за недоверие.

Припомняме, че в четвъртък се проведе извънредно заседание в НС, където депутатите проведоха ожесточени дебати за вота на недоверие.

Според правилника за работа на НС самото гласуване на проекта на решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.Вотът се смята за успешен, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново такова на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. Искането за оставка на кабинета заради сектор „Енергетика“ беше внесено миналата седмица с подписите на 72 народни представители от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да присъства в пленарна зала, тъй като е зает с предизборна среща.

„Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания, показва предизборна немощ“, обърна се към вносителите на вота на недоверие съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков по време на дебатите в пленарната зала.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи остри критики към властта. „Вървите към закриване на въглищните централи. Всичко розови думи „спокойно, няма проблеми“ – докажете ни ги с числа“, заяви Нинова.

Според нея съсипването на българската енергетика е започнало от ГЕРБ.

След няколко часа дебати Росен Желязков закри заседанието и насрочи гласуването за днес, петък 13-и от 15 часа.

Свързани публикации

None found