• 25.05.2024

Моето искрено желание е да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията, каза Радомир Чолаков

 Моето искрено желание е да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията, каза Радомир Чолаков

оето искрено желание е да бъдат привлечени и други парламентарни групи към промените в Конституцията, защото самата Конституция ни казва, че нейното изменение трябва да е общо дело. Това каза председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) при дебата на първото четене на предложените промени в Конституцията.

Чолаков посочи, че министърът на правосъдието Атанас Славов ще се срещне с представителите на Венецианската комисия довечера и изтъкна, че очаква тя да приеме становище по проекта за изменения на основния закон.

Депутатът прогнозира, че едно от нещата, които ще каже Венецианската комисия в своето становище, е че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се раздели на две, пише БТА.

„Те това са го повтаряли 10 години. Така им харесва по някаква причина“, коментира Чолаков и настоя Славов да комуникира пред тях, че имаме конституционни лимити, които не ни позволяват да изпълним подобна препоръка.

В 20 от 21 писмени становища, получени в комисията по конституционни въпроси, се казва, че това не бива да се прави, само Българският хелзинкски комитет казва „направете го“, добави той.

Чолаков припомни, че от ГЕРБ-СДС са внесли две предложения – едното е за непрекъснатостта на работата на законодателния орган, а второто – за инспектората на ВСС. Той посочи, че именно предложението за инспектората е срещнало интензивна критика. Отчитаме всички критични гласове, каза Чолаков и настоя, че това ще бъде коригирано.

За да се случат измененията на Конституцията, няма да има извиване на ръце. Няма заради промените в Конституцията да пострада „сглобката“, коментира той.

Свързани публикации