• 25.05.2024

Министър от кабинета ще може да замества премиера и вицепремиера

 Министър от кабинета ще може да замества премиера и вицепремиера

Снимка: BGreporter.info

При невъзможност на вицепремиера да изпълнява възложените му от министър-председателя функции да го замества, министър от кабинета може да бъде упълномощен с писмена заповед на премиера. Това решиха народните представители, приемайки на първо четене промените в Закона за администрацията. Дебатът по закона отново доведе до размяна на остри реплики между управляващо мнозинство и опозиция.

От опозицията изразиха съмнение, че промените се предлагат заради министъра на финансите Асен Василев и предложиха името му изрично да се запише в закона. Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов се обърна към вносителя на законопроекта Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС: 

„Сега ние тук трябва да сме наясно, че драмата е следната – ако случайно секретарят на Делян Пеевски Денков и заместник министър-председателя Мария Габриел са едновременно време натоварени някъде, Асен Василев, който е другият министър-председател, реално да поема тази функция, а от ГЕРБ дето го внасяте това не ви ли е малко унизително така, знам че им правите жест, ама…“.

В спора се включи Цончо Ганев от „Възраждане“: 

„Вие осъзнавате ли колко сте жалки? Вие осъзнавате ли, че в момента предлагате дори законопроект, в който искате някой друг да завършва и да прави и да изпълнява длъжността министър-председател? И аз смятам, че това спокойно според вашите виждания и вашите разбирания демократични в кавички може да посочите персонално Пеевски, защото той ви е министър-председателят“.  

„Уважаеми колеги, давам си сметка за отношението ви към духа в тази зала, но ви моля да не прекалявате с култа към личностите“, посъветва ги председателят на парламента Росен Желязков, а депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков попита: 

„Какво общо има това с дебата? Българският бизнес се очаква средства. Българската икономика има нужда от План за възстановяване и устойчивост. Със сигурност няма нужда този парламент да губи време и да слуша откровени глупости от проруската крайна популистка формация „Възраждане“.

В крайна сметка опозицията успя да се скара и помежду си. Нечленуващият в парламентарна група депутат Радостин Василев заяви:

„Да знаете, че ИТН не са нищо по различно от ПП-ДБ – и те са обслужващ персонал на Борисов и на ГЕРБ“. 

Свързани публикации

None found