• 26.09.2023

Депутатите обсъждат на първо четене премахване на „златните паспорти“

 Депутатите обсъждат на първо четене премахване на „златните паспорти“

Снимка: parliament.bg

Народното събрание ще обсъди на първо четене премахване на т.нар. златни паспорти, свързани с режима за гражданство срещу инвестиции.

В дневния ред са и окончателните промени в закона за водите, които предвиждат прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към  министерството на околната среда и водите.

Правителството и ДПС са внесли идентични промени, с които се предвижда отмяна на възможността за предоставяне на българско гражданство при облекчени условия срещу направени инвестиции.

Заявката за тази законодателна промяна дадоха поотделно и премиерът Кирил Петков и ДПС.

„Тези златни паспорти са един порок, който ние приоритизираме да премахнем от… до“, каза министър-председателят.

„Още повече, че Европейската комисия подготвя такова законодателство и за забрана на този вид паспорти“, посочи от своя страна Йордан Цонев, депутат от ДПС.

Водещите вносители от ДПС, Мустафа Карадаъй и Делян Пеевски, в отделен законопроект предлагат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се извърши пълна проверка на всички преписки по придобиването на инвестиционното гражданство и при установени нарушения, то да бъде отнемано.

Депутатите ще обсъдят и спорните промени в закона за водите, които изваждат Националния институт по метеорология и хидрология от министерството на образованието и го прехвърлят на пряко подчинение на екоминистъра.

Законодателната поправка предизвика съпротивата на учените, които се опасяват, че при подобно прехвърляне няма да получават адекватно финансиране за научната си дейност. Още вчера директорът на Института проф. Христомир Брънзов обяви готовността на учените за протест.

„Тяхно право е да изберат формата на протеста“.

Синоптиците поискаха и спешна среща с премиера.

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди на второ четене бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. Между двете разглеждания на законопроектите има редица предложения, сред тях – запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лева.

В началния вариант на законопроекта прагът се повишава до 3400 лева от 1 април.

Предвидени за днес са и заседания на комисиите по транспорт и отбрана.

Свързани публикации

None found