• 15.07.2024

Гласуват първия вот на недоверие срещу кабинета

 Гласуват първия вот на недоверие срещу кабинета

Днес, петък 13-и, депутатите се събират в Народното събрание, за да гласуват първия вот на недоверие срещу правителството. 
Припомняме, че в четвъртък се проведе извънредно заседание в НС, където депутатите проведоха ожесточени дебати за вота на недоверие.

Според правилника за работа на НС самото гласуване на проекта на решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вотът се смята за успешен, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново такова на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. Искането за оставка на кабинета заради сектор „Енергетика“ беше внесено миналата седмица с подписите на 72 народни представители от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

„Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания, показва предизборна немощ“, обърна се към вносителите на вота на недоверие съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков по време на дебатите в пленарната зала.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи остри критики към властта. „Вървите към закриване на въглищните централи. Всичко розови думи „спокойно, няма проблеми“ – докажете ни ги с числа“, заяви Нинова.

Според нея съсипването на българската енергетика е започнало от ГЕРБ.

След няколко часа дебати Росен Желязков закри заседанието и насрочи гласуването за днес, петък 13-и от 15 часа.

Свързани публикации

None found