• 27.09.2023

(ВИДЕО) Декларация от ГЕРБ-СДС: „Продължаваме Промяната” доведе до пълен провал в земеделския сектор

 (ВИДЕО) Декларация от ГЕРБ-СДС: „Продължаваме Промяната” доведе до пълен провал в земеделския сектор

Снимка: parliament.bg

„Продължаваме Промяната“ доведе само до пълен провал в земеделския сектор, заявиха в декларация от ГЕРБ-СДС от трибуната на Народното събрание.

Преди дни от публикации в медиите стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е върнала стратегическия план по обща селскостопанска политика на България с рекордните 405 бележки и коментари, обясни Десислава Танева. По думите й това отразява реалностите в сектора – отражение на политическата нестабилност през последната година – три правителства, всяко от тях „решило, че светът започва от него“ и оставило своя отпечатък в стратегическия документ при липса на диалог, чуваемост и надграждане, се казва в декларацията. Ще останем и единствената държава-член, чийто големи браншови организации директно обжалваха пред ЕК проекта за стратегически план, се подчертава още в текста.

Танева отбеляза бездействието по отношение подкрепата за сектора, липсата на предвидимост и сигурност в бизнес средата, драстичното намаление на обемите производство – само в оранжерийното през зимата подкрепата е намаляла със 70 – 80 на сто. Многобройни са били също обявите за ликвидация на елитни стада, което е довело до търсене на директна подкрепа от управляващите европейски власти. За пръв път представители на браншовите организации проведоха такива срещи с председателя на Комисията по селските район, а вчера получихме съобщения от животновъди за предстояща среща с еврокомисаря по земеделие без участие на държавата, посочи Десислава Танева.

Промяната за българските земеделци започна още с бюджета, тогава управляващото мнозинство вдигна минималния осигурителен праг за земеделските стопани, изтъкна тя. Депутатът подчерта, че всичко това се е случвало на фона на постоянни промени в управлението на фонд „Земеделие“, спиране на почти приключили приеми, липса на каквато и да е реакция на увеличени цени и инфлация.

Изключена беше пълната рехабилитация на „Напоителни системи“ от Националния план за възстановяване и устойчивост „с мотиви като от фейсбук взети“, продължи бившият земеделски министър.

Междувременно, добави тя, държавният резерв излезе на Софийската стокова борса в началото на април с оферти „купува на 635 лв. на тон хлебна пшеница“ при условие, че на 570 лв. щеше да се създава резерв, и не купи нищо след едноседмично стоене на борсата.

Жътвата предстои, засега всичко върви добре и ние отново ще имаме реколта в пъти повече, отколкото потребяване, изтъкна Десислава Танева. Според нея излишните действия на управляващите са донесли само вреди вкл. имиджови за страната ни.

Никой не иска да продължаваме провалите, моля подкрепете уязвимите и оставете на професионалистите да управляват запасите така, както години наред се прави, обърна се към властта представителят на опозицията.

Десислава Танева припомни и „унизителното гласуване от Народното събрание по текста от писмото на украинското посолство как ще изнасяме украинско зърно през пристанище Варна“. Нима не можеше да се обадите на когото и да е от операторите в България, чиито практики проверявахте, дали е възможно това, коментира тя. И допълни, че седмици по-късно украинският земеделски министър е казал в Брюксел, че това няма как да стане през Варна.

Свързани публикации

None found