• 17.04.2024

Венеция Нецова-Ангова: Нямаме готов състав на кабинет

 Венеция Нецова-Ангова: Нямаме готов състав на кабинет

Нямаме готов състав на кабинет, но можем да го съставим много бързо. Това заяви пред БНР Венеция Нецова-Ангова от „Продължаваме промяната“.
Не е редно да мислим за личности, когато все още не знаем дали ще има подкрепа за важните теми. Това не е математика или шахмат. Когато постигнем някакъв прогрес, тогава ще определим кой“, обясни тя в интервю за БНР.
Всеки опит да мислим за трети мандат, означава да се откажем от втория, подчерта депутатът и добави категорично, че от партията не се отказват.

В момента се намираме в такава политическа ситуация, в която отговорното политическо поведение трява да е водещо, смята Венеция Нецова-Ангова. Според нея опитът за съставяне на правителство е смел политически ход. Това означава, че голяма част от политиките биха зависили от плаващи мнозинства, отбеляза тя.
По думите й големият проблем е защо политическите партии не застават зад тези национални цели, описани в проектодекларацията на ПП. 
Ако успеем да получим подкрепа за декларацията, ще очакваме и подкрепа за правителство на малцинството, каза тя. По думите й се виждат „червени сигнали“ във връзка с проектодекларацията. Това, че декларацията е сложена като точка 24 в програмата на парламента за петък, показва, че приоритетът й не е особено висок, обясни тя. 

„Това, което зависи от нас, е да предложим декларацията и да представим възможно най-добре съдържанието. Това са националните цели за бъдещето на държавата„. 

Тя отправи критика към президента Румен Радев. Според нея връчването на първия проучвателен мандат в първия ден след Нова година е грешка. Депутатът от ПП смята, че това е можело да бъде отложено, за да се приемат повече законопроекти по Плана за възстановяване, защото там закъсняваме. „Докато не ги приемем, не можем да усвоим плащанията“, обясни тя. По думите й това е първа предпоставка за грешно времево разпределение. 
Ние приемаме много сериозно възможността за съставяне на кабинет, декларира Венеция Нецова-Ангова и подчерта, че акад. Денков е един от най-разпознаваемите учени. Отговорността ни е голяма, категорична бе тя. 
От партията подкрепят позицията, че политическите лидери трябва да участват и да носят отговорност за съставянето на кабинет, но там, където имат силна експертиза. Ние не заставаме да има задкулисни договорки, заяви тя и добави, че всичко, което правят, е в публичното око.
Венеция Нецова-Ангова отбеляза още, че според социологическите агенции Кирил Петков е в топ 3, а партията е запазила позициите си. Тя е убедена, че са взимали най-правилните решения за страната. ПП може дългосрочно да доведе до развитието на България, изказа мнението си депутатът. 
За подкрепата към ПП, Венеция Нецова-Ангова каза, че естественият им партньор е ДБ. С БСП сме показали, че можем да преодоляваме различията, а „Български възход“ са диалогични и успяваме да намерим общ език, посочи тя. 

Свързани публикации

None found