• 25.05.2024

Атанасов: С просто око се вижда, че Радев като Матросов брани назначенията си в службите

 Атанасов: С просто око се вижда, че Радев като Матросов брани назначенията си в службите

С просто око се вижда, че президентът Радев като Матросов брани едноличните си назначения в службите и по конкретния случай шефа на ДАНС след този тежък провал. Това каза депутата от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов. Според него прокуратурата би трябвало да извърши проверка за това каква дейност са развивали свещениците от Руската църква.

Следя с внимание развитието на този скандал, така наречен шпионски, и в тази връзка искам да кажа две неща, заяви Атанасов пред журналисти в парламента.

По думите му „тук се разказва някаква история за оперативна игра“. Пет години не им стигнало време, за да решат дали ще го вербуват този или трябва да го изгонят, но да се надяваме, че ако не тази, в следващата седмица в комисия за контрол на службите ще разберем точно какво се работи, каза Атанасов. Според него е очевидно, че има много тежка търпимост към руския шпионаж в България и това трябва да се промени.

Второ, сега имаше някакъв протест пред Руската църква, задава се втори такъв, и бих казал на организаторите, които очевидно са от „Възраждане“, че трябва да отидат да протестират пред руското посолство, защото стана ясно, че руската държава, през посолството в България, смята, че те са собственици на тази руска църква, извадиха нотариален акт за това, и стана ясно, че г-жа Митрофанова е разпоредила да се затвори тази църква, каза Атанасов.

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма „Св. Николай Мирликийски“ подадоха по-рано днес народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Би трябвало прокуратурата да извърши проверка за това каква дейност са развивали тези свещеници и ако има тук някаква шпионска мрежа, ДАНС да вземе да каже кои са тези, които са били вербувани от руските свещеници и да вземат да ги арестуват, коментира Атанасов.

На въпрос относно реформа в службите, Атанасов коментира, че темата не е приключила. Предстои обсъждане, след като внесем конкретните законопроекти, и аз мисля, че колегите, които заеха предварително някаква позиция, преди да са видели текстовете, ще размислят, добави депутатът.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че няма да подкрепят вписването на 24 май като национален празник в Конституцията. Атанасов посочи, че се надява дебатът по промените в Конституцията да влезе в пленарна зала другата седмица. Ще заявим позиции от пленарната зала, дискусионна е тази тема, ще видим кой как ще гласува, коментира той. Атанасов каза, че доколкото си спомня, Борисов, преди да внесат проекта за изменение на Конституцията, е обяснявал, че 24 май е най-подходящият празник.

Попитан относно връщане на 20 % ДДС и предложението на министерството за финансов стимул за хората, подали сигнал за укриване на данъци, Атанасов коментира, че проектът за бюджет трябва да бъде гледан в цялост.

Свързани публикации

None found