• 24.04.2024

МВР и Европол анализират контакти на сирийците, задържани след катастрофата в Бургас

 МВР и Европол анализират контакти на сирийците, задържани след катастрофата в Бургас

Европейската агенция за борба с тежката международна престъпност и тероризма Европол е оказала активно съдействие на българските разследващи в случая с тежката катастрофа в Бургас с автобус, превозващ нелегални мигранти, при която на 25 август загинаха двама полицейски служители.

„Знаем за трагичните събития в Бургас, където двама полицаи загубиха живота си. Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Показва и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия“, коментира изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол, която е на посещение в България и се срещна с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Катрин Де Бол припомни, че през 2016 г. е създаден европейски център за борба с каналджийството и нелегалния трафик на мигранти, който е оказал незабавна подкрепа на българските служби след случая в Бургас. Проверявани са всички бази данни за самоличността на извършителите като служителите са се включили в изясняване на цялостната оперативна картина и са работили по установяване на това дали са част от друга престъпна дейност.

Министър Демерджиев благодари на Европол за съдействието на екипите на Европол, участвали в установяване на регистрацията на автобуса и ползването му като посочи, че в момента информацията от телефоните на задържаните се анализира, за да се установят други техни контакти, свързани с нелегален трафик на мигранти, пише dnevnik. Той заяви още, че се прави всичко необходимо, за да се установи и точната възраст на шофьора на автобуса, включително експертизи.

Тя коментира, че България е сред основните страни на транзит на мигранти по Западнобалканския маршрут, които влизат на територията на страната през сухопътната граница с Турция. България предоставя на Европол информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания, а Европол предоставя съдействие по разследвания и подпомага българските служби с аналитичната си дейност.

След срещата с министър Демерджиев пред журналисти Де Бол многократно подчерта, че България винаги е била доверен и надежден партньор в Европол и добави, че има отлично сътрудничество между агенцията и министерството както на стратегическо, така и на оперативно ниво.

Де Бол отчете, че през последните пет години се наблюдава трикратно увеличаване на обмена на информация между българските служби и Европол. „Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на незаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други стоки“, допълни тя и даде пример с някои от успешните акции през последните години.

„Ние сме на официално посещение, което е част от обиколката на ръководния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от държавите членки каква е тяхната оценка на сътрудничеството им с Европол. И също така по-добре да се борим с организираната престъпност и тероризма в Европа“, добави изпълнителният директор на агенцията, която започна втори мандат на поста в началото на годината.

Директорът на Европол посочи, че през 2021 г. е подобрено сътрудничеството чрез предоставяне на аналитична подкрепа от страна на агенцията, в резултат на което българските власти са успели да проведат „изключително успешни“ операции срещу организирани групи, замесени в печатане на висококачествена фалшива валута – евро.По думите ѝ ситуацията в Европейския съюз се е променила драматично, включително и заради събития извън съюзи като тези в Афганистан и войната в Украйна, заради което има необходимост от укрепване на съвместната дейност на държавите членки.

Министър Демерджиев от своя страна коментира, че основният акцент на разговорите е свързан с възможното сътрудничество в борбата с незаконния трафик на хора и каналджийството.

„Запознах подробно Де Бол с предприетите действия. В момента тече интензивна полицейска операция по отношение на лицата, за които има данни да са замесени в незаконно каналджийство и незаконни мигрантски дейности. Изключително важно е нивото на взаимодействие между държавата и Европол, за да се справим с този проблем“, каза Демерджиев.

Той отчете, че са предприети действия по подобряване на техническата обезпеченост на границата, насищане на граничната зона с допълнителни сили на МВР и Министерството на отбраната.

„Предприехме и действия по идентифициране на нашите служители, които по някакъв начин са замесени в подобен род дейност. И действия да се елиминират възможностите те да участват в подобни каналджийски схеми занапред“, увери той.

Демерджиев обясни, че са обсъждани и възможности за създаване на общи екипи с участието на служители на Европол, които да работят на границата като въпросът ще бъде обсъжден на професионално ниво. По думите на министъра, ще се обсъждат и други мерки, които биха подобрили възможностите на България да ползва сътрудничеството на Европол в борбата с нелегалната миграция.

Той добави, че е разговарял с Де Бол по приоритетите на Европол и предизвикателствата и проблемите, пред които са изправени България и ЕС, по отношение на изключително усиления мигрантски натиск. Други акценти в разговорите са били киберпрестъпността, контратероризмът, контрабандата на наркотици и икономическите престъпления.

С Де Бол са били обсъдени мерките и действията, които България предприема във връзка с желанието си за интеграция в Шенгенското пространство. „Вярвам, че в лицето на Европол страната ни ще намери подкрепа, основана на професионална обективна преценка на действията и усилията, положени от нашата страна“, подчерта вътрешният министър.

Свързани публикации

None found