• 02.06.2023

Бракониери обезглавиха дива коза в Пирин

 Бракониери обезглавиха дива коза в Пирин

В Пирин планина неизвестни са обезглавили дива коза. Ще има разследване, целта на което е да установи причината и датата на смъртта на животното. Освен жестокостта на убийството, впечатление прави и арогантността на деянието, защото обезглавяването е направено на открит терен, вероятно без да е правен опит извършителят да се прикрие.

Красимир Елинов от Алпийски клуб Банско и негови приятели откриват трупа на дивото животно в местността Премката на около 2600 метра надморска височина. „Мислехме първоначално, че е мъжки екземпляр, че му е взета главата за трофей, обаче се оказа, че е женска. И в двата случая, без значение дали е женски, или мъжки екземплярът, те са защитени. Ние се намираме в Национален парк, тук дори местенето на камъчета е защитено. Меко казано побеснях, защото все пак в днешно време нито сме гладни, нито сме жадни”, казва Елинов по Нова телевизия.

Той изкарва много време високо в планината, но за първи път става свидетел на такава жестокост. „Тези човекоподобни не им пука и въобще си правят каквото си искат, чувстват се недосегаеми и за единия трофей отнемат животи за удоволствие. Най-вероятно ще краси в кавички механата или стаята на някой комплексар. Повечето бракониери, понеже това си им е страст, това си им е болест, доколкото знам те ги взимат и си правят мезета. Тук интересното е, че наистина тялото е оставено и е взета само главата, което пак ни навежда на мисълта, че най-вероятно е просто, за да си го закачат на стената”, смята планинарят.

Убийството най-вероятно е извършено в понеделник, когато туристите в планината са малко. От Национален парк Пирин също ще разследват случая.

Свързани публикации

None found