• 25.05.2024

Иван Чакъров: Училища, детски градини и тротоари са ремонтирани, зелено и осветено е и вече има къде да се паркира 

 Иван Чакъров: Училища, детски градини и тротоари са ремонтирани, зелено и осветено е и вече има къде да се паркира 

Започва дългоочакваният ремонт на бул. “Александър Стамболийски”, казва кандидат за районен кмет на „Красна поляна „от ГЕРБ-СДС:

Развитие и модернизация на район “Красна поляна” – затова през последните години работихме активно в много и различни направления, свързани със създаването на по-добри места и пространства за деца, родители, жители и гости на района.

Част от реализираните дейности във всички квартали на района са свързани с:

  • реновиране, изграждане и ремонт на детски учебни заведения – ясли, градини и училища;
  • изграждане на нови многофункционални спортни площадки към училища и обществени пространства;
  • облагородяване на паркове, спирки и междублокови пространства с ново, енергоспестяващо улично LED осветление;
  • реновиране и реконструкция на тротоари; 
  • превръщане на междублокови пространства от кални терени за паркиране в паркинги със съвременна визия;
  • реконструкция на улици и обособяване на паркоместа по тях;
  • ремонти и разширения на булеварди и основни за района пътни артерии.

Особен повод за гордост за нас е изграждането на новия корпус на 28-о СУ ”Алеко Константинов”, в който вече учат над 320 ученици от I до IV клас.

Новата сграда на 28 СОУ ”Алеко Константинов”

Сградата е функционална и красива, оборудвана с най-модерното училищно обзавеждане, интерактивни дъски и компютри, изградена е и актова зала за тържества и концерти. Съществуващата сграда на училището се ремонтира и санира изцяло, а в двора са изградени футболно игрище с изкуствена трева, волейболно и баскетболно игрище. Така най-старото учебно заведение в района с над 100-годишна история се превърна в притегателен център за всички деца и родители от квартала. С гордост ви информираме, че сградата беше номинирана за “Сграда на годината” през 2022 г., което допълва позитивния имидж на района.

През 2023 г. изградихме и открихме нова модерна многофункционална спортна площадка в двора на 17-о СУ “Дамян Груев”, там вече спортуват на открито неговите ученици.

В момента се изгражда и нова спортна площадка в двора на 135-о СУ “Ян Амос Коменски”. Открихме и модерна многофункционална спортна площадка и в двора на 75-о ОУ “Тодор Каблешков” в квартал “Факултета”.

Красивият парк “Св. св. Петър и Павел” в район “Красна поляна” вече е с ново енергоспестяващо осветление. Така между 40 и 60% от електроенергията, необходима за осветяване на пространството, ще бъде спестена, а тази възможност отговаря и на политиката за зелени инвестиции и мислене, съобразено с грижа за природата и хората.

Един от най-ценните приоритети в работата на нашия екип е инвестицията в най-малките жители на квартала – децата. Проявяваме настойчива амбиция в създаването и развитието на възможностите за спорт, здраве и интерактивно социално учене чрез игра.

Само за последните шест месеца реновирахме три детски площадки – при блок 15, между блокове 132 и 139 и площадката на бул. “Константин Величков”, където те да играят и да се забавляват. За децата и жителите на кв. “Факултета” предстои изграждането на комбинирана детска площадка за деца от 0 до 12 г.

За нуждите на най-малките ни жители на квартал “Илинден” и “Разсадника” от октомври предстои изграждането на

нова детска градина за над 200 деца

Готова е и новата сграда към Самостоятелна ясла №51 на ул. “Братин дол” в “Красна поляна”. Там са осигурени нови места за 40 деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

Започнаха дейности по реконструкция и ремонт на уличното осветление на територията на района. Съобразявайки се с молби и сигнали от жители, на места с преминаване на голям човекопоток, паркинги, както и често използвани пътеки от спирки на градския транспорт и междублоковите пространства, ново енергоспестяващо LED осветление е поставено на: междублоковото пространство на бл. 72, тези на бл. 75 и 78 в жк “Западен парк”; между бл. 8 и 9 в жк “Западен парк” и между бл. 38Б и бул. “Вардар”.  По план цялото обновяване приключва до края на месеца.

Реновирахме и реконструирахме тротоари по ул. “Освобождение”, “Алеко Туранджа”, по ул. “Антон”, бул. “Възкресение”, ул. “Хъшове”, ул. “Уста Генчо” и др. С цел предотвратяване на паркирането на моторни превозни средства в тревните площи, се облагородиха и превърнаха в паркинги т. нар. “кални точки” до 57-о СУ “Св. Наум Охридски”, на ул. “Западна” в жк “Западен парк”, на ул. “Хъшове” в жк “Красна поляна” II ч., бул. “Вардар” и др.

На мястото на премахнатите незаконни гаражи, които години наред грозяха района, със собствени средства район “Красна поляна” обособи и изгражда нови паркоместа за над 200 автомобила, позиционирани по протежението на ул. “Христо Благоев” и ул. “Михалаки Ташев”, ул. “Хъшове” срещу АГ “Света София”, ул. “Кирилица” срещу 57-о СУ “Наум Охридски” и “Западен парк”, ул. “Суходолска”, до бл.139.

През октомври се очаква да започне и

дългоочакваният основен ремонт на бул. “Ал. Стамболийски”

в участъка от бул. “Константин Величков” до колелото на трамвай №10. Планирали сме и разширение на бул. “Вардар” с изграждане на зелен ринг на мястото на нефункциониращата жп линия в квартала.

Уважаеми съграждани, в нашия район култура, обичаи и традиции се споделят от всички жители. Ние сме задружни и толерантни един към друг. Ежегодни са културните събития, посветени на Коледа, Деня на будителите, 3 март, 24 март и празника на района – 29 юни – Петровден, които районната администрация организира.

В тях се включват всички състави от читалищата и училищата в района, независимо от етническия си произход. Така ние даваме пример за взаимно уважение и разбирателство между различните етноси, населяващи квартала.

Благодаря за подкрепата, разумния избор, далновидност и солидарност! Заедно можем да продължим модернизацията на район “Красна поляна”.

Свързани публикации