• 18.07.2024

Готвят нов протест в столичния квартал Красна поляна

 Готвят нов протест в столичния квартал Красна поляна

Снимка: BGReporter.info

Жителите на столичния район „Красна поляна“ се подготвят, за нов бунт заради постоянното обгазяване и токсичния въздух, който са принудени да дишат вечер.

Припомняме, че в район Красна поляна станциите на AIRSOFIA за отчитане на ФПЧ показваха няколко дни стойности 12 пъти над нормата, Това провокира гражданите да се организират във Фейсбук за протест.

Снимка: BGReporter.info

На 5 декември Костадин Костадинов прикани всички от квартала чрез групите в социалните мрежи на район „Красна поляна“ да излязат на 10 декември в четвъртък, за да заявят искането, за по-добра среда на живот в района.

„Предлагам ви в четвъртък 10.12.2020 да се съберем и да заявим искането си за по-добра среда на живот. Да спрем замърсяването на въздуха, на околната среда, да си подсигурим по-добра среда на живот в кв. Красна Поляна. Нека се съберем на Добрич и Мушанов в 19:00 часа“.

написа във Фейсбук групите на района Костадин Костадинов, от квартала

Костадинов призовава още всички да се съобразят с противоепидимичните мерки (с маски и на дистанция)! Призивът му е протестът да не се политизира, а съобщението му е споделено от десетки живущи в столичния квартал. Според авторът на публикацията в социалните мрежи, това ще бъде изразено гласно гражданско недоволство за неблагоприятната среда, в която живеем.

Снимка: Facebook

Припомняме, че в столичния район „Красна поляна“ в продължение на три години протестира, срещу това, че са обгазявани от съседният квартал „Факултета“. По-голямата част от малцинственото население от Факултета се отоплява предимно на печки с твърдо гориво, в които се изгарят и други боклуци.

„Виетнамските общежития“ в кв. Красна поляна/Снимка: BGReporter.info

Протестиращите при предишното недоволство поискаха от общината и премахването на общинския социален комплекс „Селище на строителя“, известен повече като „Виетнамски общежития“. Общината от своя страна обеща до края на 2021 г. „Виетнамските общежития“, които са населени със социално слаби семейства от малцинствата, да „останат в миналото“. Недоволството си от сроковете гражданите изразяваха чрез блокади в пиковите часове на възловия бул. „Никола Мушанов“ в София.

Поредният протест от серията „блокади“ на булеварда преминаваш през Красна поляна за кв. „Овча купел“, беше насрочен за 17 март 2020 г., но организаторите го отмениха заради пандемията и влязлото „Извънредно положение“ на 13 март в страната.

Свързани публикации