• 19.05.2022

ЦИК: 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот

 ЦИК: 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот

Снимка: BGReporter.info

Централната избирателна комисия реши окончателно – ще се броят контролно 100% от машинните разписки и в страната, и в чужбина. Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма.

„Във връзка със създаденото напрежение в обществото през последните дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“, и с оглед гарантиране доверието в изборния процес“.

обясни Войнов

Задачата ще бъде възложена на секционните избирателни комисии.

Преди дни от Централната избирателна комисия обявиха, че контролното преброяване ще се извърши само в 30% от разписките. Основният мотив беше създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на „Сиела Норма“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат.

категорична е Нейкова

Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

„Ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната“.

Свързани публикации

None found