• 21.03.2023

Станислав Младенов: Реалната подкрепа за бизнеса може да дойде само чрез грантове, а не чрез заеми

 Станислав Младенов: Реалната подкрепа за бизнеса може да дойде само чрез грантове, а не чрез заеми

Снимка: Пресцентър ГС на БСП

Подкрепата за българския бизнес може да дойде само чрез грантове. Това заяви Станислав Младенов, експерт от Съвета по икономика към БСП – София и кандидат за народен представител от листата на 25-ти МИР в столицата. Той е категоричен, че кредитирането не е помощ. Младенов смята, че то ще вкара българските икономически субекти в огромна задлъжнялост, с която никой не знае дали ще се справят.

„Добре е, че тримата министри – Гълъб Донев – на труда и социалната политика, Асен Василев – на финансите и Кирил Петков – на икономиката, излязоха и представиха нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса. Но не казаха откъде ще бъдат финансирани тези инструменти, за които говориха“, коментира Младенов.

„Дали тези средства ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост? Би било изключително жалко и несправедливо спрямо българския микро, малък и среден бизнес, ако грантовият елемент в Плана за възстановяване и устойчивост отпадне за сметка на финансови инструменти, тоест кредитиране“

добави още той.

Станислав Младенов припомни, че към момента българските банки разполагат с 25 вида различни финансови инструменти за нисколихвено кредитиране. Според него, би било крайно нецелесъобразно към тях да бъде включен още един толкова голям финансов ресурс.

„Най-тревожното от всичко е, че никъде не виждам, а и не чувам да се говори за грантовия ресурс. А това е единствената истинска помощ за българския бизнес. Правителството на Борисов по никакъв начин не подпомогна микро, малките и средни предприятия. Голяма част от тях дори още не са си получили финансовата помощ, за която кандидатстваха още миналото лято. А сега служебното правителство им готви нова изненада под формата на кредити, които водят след себе си опасност от огромна задлъжнялост, предвид тежката икономическа обстановка в момента в света, предизвикана от пандемията от COVID-19“, категоричен е Младенов.

Експертът от Съвета по икономика на БСП – София определи като много притеснителни слуховете, че обявената от тримата министри нова програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от инструменти на практика ще замени грантовия елемент със заемни средства.

„Това би било много вредно за държавата решение. Това е типичната дясна политика – да дадеш кредити, вместо грантове, и да разчиташ, че пазарът сам ще се регулира. За БСП към днешна дата грантовият инструмент няма алтернатива! Няма правителство в Европейския съюз, което да не защитава интереса на бизнеса си и да настоява пред Еврокомисията за това грантовите инструменти да бъдат повече от финансовите. Само ние в момента правим обратното. Бих искал да знам кое налага всичко това? С кого са съгласувани всички тези действия и решения? Кой и на каква база прецени, че грантовете трябва да бъдат заменени с кредити? И трябва ли да очакваме промяна в Плана за възстановяване и устойчивост? В тази връзка – ще отпаднат ли от него предвидените грантове за декарбонизация и технологична модернизация, за да бъдат вкарани на тяхно място финансови инструменти? За мен подобни действия биха били крайно неразумни и грешни. Обратното – на България в момента й е необходима Национална грантова програма за ликвидност със значим бюджет. Само тя би спасила българската икономика“, коментира още Станислав Младенов.

Свързани публикации