• 13.04.2024

Росица Матева, ЦИК: 9363 ще бъдат секциите в страната с машинно гласуване

 Росица Матева, ЦИК: 9363 ще бъдат секциите в страната с машинно гласуване

Снимка: bTV

Не се чувстваме предатели, спазваме Изборния кодекс такъв, какъвто е. Там, където на предходни избори 5 години са гласували повече от 100 избиратели се разкрива избирателна секция. Обявили сме над 730 места, предстои да бъдат определени още неща, според подадените заявления. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

23 партии и 6 коалиции са регистрирани за изборите, но вчера една от партиите не е регистрирала листи и няма да фигурира в бюлетината. Става въпрос за ЕНП, каза Матева.

Припомняме, че от „Ние идваме“ вече заявиха намерението си да не участват в предстоящия вот, като се аргументираха, че ще продължат да подкрепят отделни политики, а не конкретна партия.

В някои секции в чужбина ще се гласува машинно, в други – не. В странта ще има 9363 секции с машини, вече са обявени на страницата на ЦИК. В 1104 ще има втора машина. В чужбина – в 290 секции ще има машина, в 233 от тях ще има втора машина. Уговорката е, че след 6 септември, според подадените заявления ще се прецени дали във всички секции с машини в чужбина те да не бъдат по 2.

МВнР ще отговаря за транспорта на машините извън страната. В момента тече поръчка за транспорта и поддръжката на машините в страната за вота. Инсталирането на машините отнема между 7-10 дни, уточни Матева.

Свързани публикации

None found