• 30.09.2023

Предизборен дебат: Какво е решението за финансовата и икономическата криза?

 Предизборен дебат: Какво е решението за финансовата и икономическата криза?

Снимка: Архив

„За съжаление, след четирите бюджета, които бяха приети в рамките на година и половина от едно доста популистко управление, по прогноза на Министерство на финансите, България е заплашена по процедура от свръхдефицит. Бяха поети много ангажименти от джоба на държавната хазна и джоба на българските граждани, без те да бъдат обезпечени за следващите години“, заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ отговори, че правителството им е оставило хазната с почти 9 млрд. лв. и бюджетен излишък от 1,5 млрд. лв.

 „Оставихме пълна хазна и увеличихме доходите на гражданите, сега се правят внушения, че ще има голям бюджетен дефицит. Въпросът е къде ще отидат тези пари, кой ще ги изхарчи“, добави той.

Петър Кънев от БСП заяви, че в момента бюджетът е в добро състояния.

„Съвсем нормално е последните месеци се харчи повече. Не съм голям оптимист, че всички инвестиционни проекти ще бъдат изпълнени. За свръхдефицит въобще не говорим“, каза още той.

„Да, наистина имаме фискален резерв, но до края на годината ни предстоят още 8,5 млрд. разходи, не можем да ги извършим само с фискалния резерв, защото ще го изпразним. Затова трябва да се вземе допълнително дълг. Следващата година ни чакат 15 млрд. лв. дългове“, заяви Петър Чобанов от ДПС.

Петър Кънев добави, че инфлацията у нас е привенесена. 

Кръстосан огън

Петър Чобанов попита Александър Иванов каква ще бъде фискалната стратегия на ГЕРБ-СДС.

„Ще се стремим да има минимален дефицит в бюджета. Трябва да спрем инфлацията“, отговори той.

Александър Иванова попита Петър Кънев :“смятате ли, че с дупката, която оставихте в бюджета за следващата година от управлението ви с ПП и ДБ ще се налага да се теглят заеми или да вдигате данъци?“.

„В момента има достатъчно гласувани лимити за теглене на нови кредите, ако се наложи. Ако не намерим сили да направим нормално правителство, всички въпроси са безсмислени“, каза той.

Петър Кънев попита Андрей Гюров какво ще се случи с АЕЦ „Белене“ и ядрените мощности.

„Това, което имаме заложено в програмата ни за енергийния сектор, е развитие за ядрените мощности на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ по един добър и устойчив начин. Ще подсигурим в дългосрочен план държавата никога повече да не зависи от монополисти“, отговори Гюров. 

Андрей Гюров попита Петър Чобанов дали ДПС би станал партньор на ГЕРБ-СДС в едно бъдещо управление.

„Знаем как да се грижим за нашите избиратели, с всички действия ДПС се е доказало като номер едно, стремим се към всички да достига подкрепа, когато има кризи. По отношение на партньорствата – ще работим за диалог и възстановяване на нормалността в политиката“, каза Чобанов.   

Свързани публикации

None found